Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Thursday, March 28, 2024 ..:: Hjem ::.. Register  Login
 Article Details

Kan du se stjernene?




Lysforurensning er ett av de største problemene profesjonelle astronomer såvel som amatører står overfor. For andre har stjernehimmelen mer eller mindre forsvunnet i tett befolkede områder. Utrustet kun med øynene dine, kan du bli med andre stjernetittere i et verdensomspennende forsøk på å evaluere den globale lysforurensning. Forsøket foregår i perioden 8. til 21. mars 2007.

Et team astronomer og miljøforskere vil at du skal telle noen stjerner denne måneden som en del av prosjektet GLOBE at Night, som er et forsøk på å måle utbredelsen av lysforurensning verden over. Oppgaven er enkel. Finn ut hvor mange av Orions stjerner kan observeres på klare, månefrie kvelder fra ditt hjem eller observasjonssted og rapporter dine funn til prosjektets websted.

Idéen ble klekket ut av ansatte ved National Optical Astronomy Observatories i Tucson, Arizona og drives nå av University Corporation for Atmospheric Research og Colorado State University. GLOBE står for Global Learning and Observations to Benefit the Environment og er et program for å involvere barne- og ungdomsskoleelever i vitenskaplige aktiviteter over hele verden.

For å delta i dette forsøket, gjør følgende:

 

1. Finn din breddegrad og lengdegrad

  • Klikk f.eks. på denne linken til Heavens Above der du kan skrive inn stedsnavnet ditt og få frem koordinatene.

2. Finn stjernetegnet Orion ved å gå ut etter solnedgang (best mellom kl. 19 og 22)

  • Den enkleste måten å finne Orion er å få ut om kvelden og se mot sydvest. Det du skal se etter er tre klare stjerner tett sammen i en nesten rett linje. Disse tre stjernene representerer Orions belte. De to stjernene mot nord er hans skuldre og de to mot syd er hans føtter.

 

    3. Sammenlign din nattehimmel med ett av magnitudekartene nedenfor. La øynene tilpasse seg mørket først og vent minst 15 min før du forsøker å finne stjernene.

     

      

     

    c_small.jpg

    Overskyet

    60N_m1_b.jpg

    Magnitude 1

    60N_m2_b.jpg

    Magnitude 2

    60N_m3_b.jpg

    Magnitude 3

    60N_m4_b.jpg

    Magnitude 4

    60N_m5_b.jpg

    Magnitude 5

    60N_m6_b.jpg

    Magnitide 6

    60N_m7_b.jpg

    Magnitude 7

     

     

    4. Rapporter dine observasjoner til GLOBE at Night

    5. Sammenlign dine observasjoner med tusenvis andre verden rundt

     

    I 2006 deltok over 18.000 mennesker fra tilsammen 96 land i dette forsløket. I år er 109 land verden over invitert til å delta, deriblant Norge.

     

    Så ikke nøl med å ta med deg familien utenfor stuedøren, la øynene venne seg til nattehimmelen og tell stjernene i Orion. Fortell også dine venner, familie og kollegaer om dette tiltaket slik at vi får et best mulig grunnlag for å evaluere lysforurensningens påvirkning på nattehimmelen.

     

    Diskuter artikkelen

     

    Stjernekartene i denne artikkelen er hentet fra GLOBE webside (http://www.globe.gov/) som innehar alle rettigheter.

    Orion_60N.jpg



    Written By: Eirik Sørensen
    Date Posted: 3/8/2007
    Number of Views: 21652

    Return

      
    Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement