Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Thursday, September 28, 2023..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

Ditt eget personlige planetarium
SkyScoutHar du noen gang sett en stjerne men lurer på hvilken stjerne det er? Eller hvor langt unna den er? Eller hvilken type stjerne det er? Eller har du noen gang lurt på hvor Rigel er, men ikke klart å lokalisere den på himmelen? Nå er hjelpen her! Ditt eget personlige planetarium, Celestron SkyScout!

Denne innovative lille gadgeten fikk pris for ”Best of Innovations” på 2006 International Consumer Electronics Show og er på størrelse med et videokamera.

SkyScout har innebygget GPS i tillegg til instrumenter som måler både jordas magnetiske felt og gravitasjonsfelt samt en database med over 6000 stjerner, alle 88 konstellasjonene, 200 galakser, 100 stjernetåker, 20 kometer, 10 asteroider, alle planetene osv.

Men hvordan virker den? Du kan søke frem et objekt du ønsker å se, f.eks. Jupiter. Når du så kikker gjennom SkyScout, vil piler vise deg hvor planeten befinner seg. Du beveger SkyScout den veien pilen(e) peker, og voilá, der er Jupiter! Så ser du kanskje en vakker stjerne i nærheten som du lurer på hva er. Du peker SkyScout mot stjernen, trykker ”Target” og får opp navnet på stjernet samt informasjon om stjernen.

SkyScout har også en funksjon kalt ”Tonight’s Must-See List”. Denne funksjonen ligner på ”Tonight’s best” som du finner på en del datastyrte teleskop (ofte kalt ”go-to teleskop). Velger du denne, vil SkyScout fortelle deg de ti kuleste tingene å se på himmelen og vil vise deg hvor hver enkelt er lokalisert. Men ikke nok med det. Så snart du har identifisert eller lokalisert et objekt, kan du plukke inn øreproppene i SkyScout og lytte på en interaktiv audio presentasjon som beskriver historie og mytologi knyttet til objektet du ser på (krever tilleggsutstyr ”SkyTour SD card” som selges separat).

SkyScout veier mindre enn 500 gram og er portabel nok til å ta med overalt. Den er brukervennlig og er ideell for familiemedlemmer i alle aldre.

En USB ledning muliggjør tilkobling til PC for oppgradering av programvare og uppdateringer av databasen. I tillegg til USB ledningen, leveres enheten med øreplugg-type hodetelefoner.

Prisen i USA er USD 399,- (ca. NOK 2.700,-). Hva den vil koste i Norge om den blir tatt inn her, er uvisst, men erfaringer tilsier vel at vi kan vente oss en pris på rundt 4.000,- kroner. I Norge er det N.J.Opsahl som er forhandler av Celestron produkter.

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 1/17/2006
Number of Views: 19893

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement