Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Sunday, June 23, 2024..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

Planetene – En reise gjennom verdensrommet
Det finnes et utall bøker om vårt solsystem, men Giles Sparrow sin nye billedbok som nå forefinnes på norsk, er et prakteksemplar. Boken tar for seg hele solsystemet, fra solen i sentrum, videre de indre planetene inklusive jorden, gjennom asteroidebeltet, ut til de store gasskjempene, og ender til slutt ute i Kuiperbeltet og Oortskyen, et helt lysår fra Solen.

En fantastisk og lærerik bok som vil være til glede for store og små og man behøver ikke være spesielt opptatt av astronomi for å nyte den. Boken har over 200 nydelige fotografier som viser oss planetene og andre legemer i solsystemet slik de færreste av oss har sett dem før. De fleste fotografiene er store og dekker normalt 80% av siden som er i formatet 25x29 cm. Dette er en komfortabel størrelse som gjør boken lett å ta med seg på sofaen eller i sengen men som samtidig er stor nok til å vise fotografiene i all sin prakt.
 
Dette er som tidligere nevnt en billedbok, noe som innebærer at det først og fremst er lagt vekt på flotte fotografier. Hvert fotografi er ledsaget av en kort forklarende tekst, akkurat nok til at man forstår hva fotografiet viser, men den går ikke veldig i dybden. Dermed er den en fin innføring for de som ikke kan all verden om solen eller planetene fra før. Teksten er også skrevet på en populærvitenskapelig måte som gjør at de aller fleste vil forstå og ha glede av den. Men også den barkede hobbyastronomen vil finne mye glede i denne boken, ikke minst i de nydelige bildene.
 
Planetene starter ikke med en planet, men med Solen. Først beskrives litt om menneskets forhold til og kunnskap om Solen gjennom århundrene og kort om solens oppbygging og virkemåte. På de neste ti sidene finner man like mange nydelige bilder av Solen, hvert med en kort tilhørende beskrivelse. Det første fotografiet viser solflekker i synlig lys. Deretter et ultrafiolett smalbåndsbilde tilsvarende 20.000 °C etterfulgt av foto som viser de kraftige magnetfeltene, solens aktivitetsnivå i 11-års syklusen, protuberanser (lysbuer på Solens overflate), spicules (flammesøyler), solflekker mm. Historen til fotografiene følger en rød tråd slik at det er lett å forstå hva man ser og leser.
 
Etter solen beskrives andre legemer i solsystemet på tilsvarende måte. Merkur, Venus, Jorden, Månen, Mars, Asteroidebeltet, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun samt dvergplaneter og kometer i Kuiperbildet (inklusive Pluto) og den mystiske Oortskyen blir beskrevet i bilder og ledsagende tekst videre i boken.
 
Den norske oversettelsen er av Jorunn Danielsen Newth som har gjort en god jobb med gjøre boken tilgjengelig og fortåelig for Nordmenn. Ikke umulig også med litt assistanse fra sin mann Erik Newth som bl.a. har skrevet en rekke norske bøker om astronomi.
 
Fakta:
Original tittel: The Planets: A Journey Through the Solas System
Forfatter: Giles Sparrow
Forlag (norsk): Orion Forlag

ISBN: 978-82-458-0830-8

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 11/4/2007
Number of Views: 21782

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement