Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Friday, May 24, 2024..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

Det Internasjonale Astronomiåret 2009 er her!
I 1609 ble Galileo Galilei første i historien som rettet et teleskop mot verdensrommet. Samme år utga Johannes Kepler «Astronomia nova» som var resultatet av 10 år med observasjoner av bevegelsene til planeten Mars. I år, nøyaktig 400 år senere, markeres dette jubileet over hele kloden med Det Internasjonale Astronomiåret 2009 (IYA2009).

Da Galileo Galilei i 1609 for første gang i menneskehetens historie studerte nattehimmelen med et teleskop, gjorde han forbausende oppdagelser som endret menneskehetens oppfatning av verden for all tid. Fjell og kratere på månen, et mangfold av stjerner usynlige for det nakne øye og måner rundt Jupiter (i dag kalt de Galileiske måner) åpnet våre øyne for et univers langt rikere enn hva vi noen gang kunne ha forestilt oss. I dag jobber astronomiske observatorier over hele globen med å avsløre hvordan planeter og stjerner blir skapt, hvordan galakser oppstår og utvikler seg og strukturen og formen på selve universet. Samme år utga Johannes Kepler sitt arbeid Astronomia nova som beskriver de funtamentale lover for planetenes bevegelser. Disse to begivenhetene var starten på en fantastisk utforskning som har endret vårt verdensbilde.

Bak Det Internasjonale Astronomiåret 2009 står IAU (International Astronomical Union) og UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). IYA2009 arrangerer i løpet av året aktiviteter i lokalmiljøer, nasjonalt, regionalt og internasjonalt. Nasjonale noder, bl.a. i Norge, har blitt opprettet for å forberede og gjennomføre aktiviteter. Disse aktivitetene gjennomføres i samarbeid med bl.a. amatører og profesjonelle astronomer, astronomiforeninger, vitenskapssentre og foredragsholdere rundt om i verden. Foreløpig er 135 land er involvert, men det forventes at over 140 land vil delta (det finnes totalt 195 land i verden, 192 medlemmer av FN).

Astronomi er den eldste vitenskap i historien og har spilt en viktig rolle i de fleste, om ikke alle, kulturer gjennom alle tider. Det Internasjonale Astronomiske Året 2009 er ment å være en global feiring av astronomi og dens bidrag til samfunn og kultur. IYA2009 har som mål å stimulere til verdensomfattende interesse, ikke bare for astronomi, men vitenskap generelt, og med spesiell fokus rettet mot unge.

IYA 2009 skal markere det monumentale spranget fremover som fulgte Galileos første bruk av teleskop for astronomiske observasjoner. Astronomi er et fredelig globalt arbeid som forener amatører og profesjonelle astronomer i en internasjonal og multikulturell familie som arbeider sammen for å finne svar på noen av de mest fundamentale spørsmål som menneskeheten noen gang har stilt. Målet i år er å stimulere verdensomspennende interesse, spesielt blant unge mennesker, i astronomi og vitenskap under mottoet «The Universe, Yours to Discover».

Den offisielle åpningsseremonien for IYA 2009 vil skje i Paris 15. og 16 januar.

Lenker:
IYA2009
Det Internasjonale Astronomiåret 2009 Norge

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 1/2/2009
Number of Views: 21387

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement